dinsdag 9 april 2013

Hoogvliet krijgt géén Cultuurhuis!

“Er komt geen Cultuurhuis in het centrum van Hoogvliet. Het bruisende hart wordt met de invulling van het pand een saaie bedoening en leegstand ligt op de loer. Dat is het resultaat na 10 jaar besturen”, zegt Alex Hallema, fractievoorzitter CDA.



“Wat een levendig stadsplein had moeten worden met een Cultuurhuis waar in de theaterzaal optredens zouden plaatsvinden, wordt nu een deelgemeentesecretarie. En ik moet zeggen, dat wordt een zeer kostbare secretarie, omdat de huur van het huidige pand tot 2014 ook nog moet worden betaald. Nu de theaterzaal vervalt, blijft de stadswinkel en secretarie over plus twee commerciële ruimtes en een ruimte voor de bibliotheek. De bibliotheek heeft nog steeds niet definitief toegezegd te verhuizen naar Ons Huis en ook zij zullen nog aanpassingen wensen aan Ons Huis. Daarnaast zijn de subsidies vanuit het Rijk nog niet definitief vastgesteld, maar het geld is al wel voor tonnen uitgegeven en moeten er ook nog een trouwlocatie en vergaderruimte voor de toekomstige stadskwartieren gehuurd worden.”

De deelraad heeft afgelopen donderdag gedebatteerd over het Rapport van de Rekenkamer. De rode draad in het gehele proces en het rapport is de te grote ambitie die Hoogvliet heeft gehad. “Ambitie is geen schande, ambitie is goed en daar is Hoogvliet ook groot mee geworden! Daar kun je dus niemand op aan kijken”, zegt Alex Hallema.

Alex Hallema: “Waar wij het bestuur wel op aankijken is het feit dat ze de deelraad op heel veel momenten en soms cruciale momenten onvoldoende, verkeerde of geen informatie heeft gegeven. Daarnaast is het DB keer op keer te optimistisch geweest en heeft de raad een té optimistisch beeld geschetst. Op basis van die beelden/cijfers heeft de méérderheid van de raad steeds de besluiten van het DB gevolgd en daarmee ingestemd”.

Waar Alex Hallema de meeste moeite mee heeft is het feit dat dit bestuur geen enkele openlijk verantwoordelijkheid lijkt te nemen. “Alle fracties hebben openlijk excuses gemaakt, omdat zij onvoldoende in staat bleken dergelijke besluiten te nemen. Het bestuur echter neemt geen enkele verantwoordelijkheid”!

“Hoogvliet krijgt geen Cultuurhuis en dat is wrang! Wrang, want aan het einde van deze rit lopen we nog steeds een financieel risico, als de bibliotheek niet overgaat en de extra ruimtes niet worden verhuurd de komende 10 jaar. Conclusie is dus dat we in een enorm dure stadswinkel zitten, het vertrouwen in de politiek door burgers afgenomen is, het vertrouwen in dit DB verdwenen is én last but not least hébben we nog niet eens een cultuurhuis ook!

Het CDA Hoogvliet onderschreef de aanbevelingen van de Rekenkamer, maar ging nog een stapje verder. Middels een motie heeft het CDA afgedwongen dat het Dagelijks Bestuur de aanbevelingen over dient te nemen, maar ook de financiële gevolgen aan gaat kaarten aan de Coolsingel, zodat dáár in eerste instantie de financiële voorziening wordt getroffen. “Zodoende draaien de Hoogvlieters niet op voor de kosten die het bestuur heeft gemaakt. Laat de stad maar eens solidair aan Hoogvliet zijn in plaats van andersom”, zegt Alex Hallema.

Geen opmerkingen: