dinsdag 9 april 2013

Bijdrage CDA Hoogvliet bij voorjaarsnota

Inleiding



Voorzitter, allereerst willen we DB bedanken voor de beantwoording van de vragen. Niet alle antwoorden zijn naar tevredenheid beantwoord, maar laten we de hand in eigen boezem steken en concluderen dat wij de vragen misschien beter hadden moeten stellen of anders. Dat laat ik even in het midden.


Neemt niet weg, dat
los van de vragen die wij gesteld hebben en de voorjaarsnota lezende, het DB voor een moeilijk opgave staat. Mevrouw van der Ham zei het al in haar betoog bij het jaarverslag. Het effect van bezuinigingen is duidelijk te zien. We zitten in zwaar weer en daarmee heeft het DB het niet gemakkelijk. Het getuigt van veel lef om het beleid zo om te buigen dat met de bezuinigingen de leefbaarheid in Hoogvliet op peil blijft.

Daarnaast wil ik wel nogmaals gezegd hebben dat deze bezuinigingsopgave niet moet zorgen voor een eenzijdig focus op alleen maar het financiële aspect. Blijf alstublieft zoeken naar creatieve oplossingen, mogelijkheden en slimme verbindingen.


Het zal u niet verbazen dat het CDA dit nauwlettend blijft volgen en kritisch kijkt naar de keuzes die gemaakt worden. Zowel de betrokkenheid om, maar zeker ook de betrokkenheid van bewoners is daarbij van cruciaal belang.


Voorzitter, allereerst willen we onze verbazing uitspreken over het feit dat we in de gehele voorjaarsbegroting geen Okénomie tegen komen. We hebben het al vaker aangegeven, maar in 2009 is de uitvoering van de motie niet geweest zoals het CDA en de raad deze voor ogen hadden. In 2010 is er wel 24.000 gereserveerd voor Okénomie , maar is er geen uitvoering gegeven en in 2011 is dat tot nu toe weer hetzelfde. Al met al is er dus nog steeds geen uitvoering gegeven aan deze motie en het zou het DB sieren om nog dit jaar de motie uit te voeren zoals deze is bedoeld.

Kan de portefeuillehouder hier uitleg over geven? En kan de portefeuillehouder ons vertellen wat nu de planning is?


Programma 2


Voorzitter, bij programma 2 worden duidelijke zorgen uitgesproken, welke wij volledig begrijpen. Toch zijn hierin zaken die ons extra zorgen baren. Er wordt gesproken over de strakke raamovereenkomsten, die weinig ruimte bieden voor flexibiliteit. Begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook zorgelijk. Neem nou de flats op de Westpunt. Deze zijn vanwege de economische recessie toch weer bewoonbaar gemaakt en daarmee is de herstructurering uitgesteld. Ondertussen neemt de waarde van deze grond af. Dit kan bij voorzetting over een paar jaar aardige knelpunten op gaan leveren. Daarnaast geeft het DB aan dat de consequentie ook is dat er niet actief gereageerd kan worden op nieuwe ontwikkelingen. De waarde neemt dus af, de herstructurering is vertraagd, de flexibiliteit gaat verloren en actief reageren op nieuwe ontwikkelingen gaat dus ook niet meer. Allemaal zaken, waarbij wij heel erg het gevoel van uitstel is afstel krijgen en als we nou iets niet willen voor onder andere de Westpunt is het wel afstel. Wellicht kan de portefeuillehouder deze zorgen verminderen of wegnemen of in ieder geval haar visie geven op deze ontwikkelingen?



Voorzitter, bij de begrotingsbehandeling in november heb ik al eens gewezen op een nieuw scrabblewoord: ontmoetingsinfrastructuur. Ik heb er in deze begroting weer een gevonden: Anterieure overeenkomsten. We weten inmiddels wat het betekent, maar het is wel wenselijk om de stukken voor iedereen leesbaar te houden.


Gezien de verwachting die het DB uitspreekt door het eindigen van de doeluitkeringen, waarbij het achterstallig onderhoud op wegen weer zal oplopen, deelt het CDA deze zorgen. Het is jammer om te constateren dat de motie ‘de weg terug naar Hoogvliet’, zijn uitwerking niet heeft gehad en er het voorstel ligt voor het afdoen hiervan.


Voorzitter, wij hebben vooraf vragen gesteld over de € 50.000,- voor TV Zalmplaat die mogelijk uit de BRG middelen zou gaan komen. Wij hebben daar de vraag gesteld of het DB al heeft nagedacht over een plan B, als deze gelden niet uit deze BRG middelen kan halen. Tenslotte gaat het DB er vooralsnog vanuit.. Hoe zeker is vooralsnog? Regeren is tenslotte toch vooruitzien!


Voorzitter, de CDA fractie is benieuwd naar de reden van de onafhankelijke expertisetoets voor het cultuurhuis? Is hier aanleiding toe?

En is het resultaat van de toets al bekend?


Programma 3


Het budget voor meedoen (in programma 3) wordt verhoogd met €1.671 t.b.v. de Spullen- en Klussendienst. Het gaat om een klein bedrag, dus normaliter had ik daar niets over gevraagd, maar waarom doen we dit als deze per april van dit jaar opgeheven is? Kan de portefeuillehouder hier een toelichting op geven?


De afgelopen vergadering hebben we als raad het besluit genomen om de middelen van SoZaWe te accepteren. Prima, wellicht ben ik hier niet alert genoeg op geweest. Laat ik hier weer de hand in eigen boezem steken. Neemt niet weg dat wij toch af hebben gesproken om de OK bank af te bouwen en/of te continueren (zo staat het tenminste in de begroting van vorig jaar) en €130.000 suggereert meer dan continueren. Betreft dit helemaal nieuwe trajecten? Kan de portefeuillehouder hier een toelichting op geven?


Programma 4


In programma 4 wordt gesproken over communicatie. Bijzonder is dat dit één van de grootste speerpunten van het DB is, maar dat dit het kleinste stuk in heel de voorjaarsbegroting is. Zoals ik aan het begin van mijn betoog al heb aangegeven is zowel de betrokkenheid om, maar zeker ook de betrokkenheid van bewoners van belang. Daarom verwachten we van het DB dat de participatie van bewoners bij nieuw beleid en projecten nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Neem de bewoners alstublieft mee in uw plannen en voornemens, zeker in een tijd van flinke bezuinigingen en veranderingen.


De fractie van het CDA krijgt namelijk nog te vaak klachten over de wijze waarop er met en naar bewoners gecommuniceerd wordt. De vragen die het CDA bij het vragenhalfuur heeft ingediend zijn daar maar een klein voorbeeld van. Wij hopen dat de bescheiden en de summiere toelichting op dit programma geen vertaling is en wordt van de praktijk, maar dat het DB hier vol op blijft inzetten en naar verbetering blijft streven!


Afsluiting


Voorzitter, tot slot zou ik graag een compliment willen geven aan de portefeuillehouder voor het feit dat het gelukt is om meerdere partijen te betrekken bij de Vraagwijzer. Ik weet dat dit al jaren geprobeerd is, omdat dit van wezenlijk belang is voor de burgernabije dienstverlening aan de burgers en dat dit nu gelukt lijkt te zijn. Overigens onderstreept dit nog weer een keer extra de waarde van een deelgemeente. Ook daar een compliment voor!


Bedankt voorzitter!

Geen opmerkingen: