maandag 10 augustus 2009

“Leer schuldenaren zelf uit dal te komen”


Afgelopen vrijdag stond er een artikel in de spits! Met de titel “Leer schuldenaren zelf uit dal te komen”. Het artikel ging over de schuldhulpverlening. Het artikel riep aan de ene kant begrip bij me op (door met name de kop), maar aan de andere kant ook een bepaald onbegrip en vragen (nadat ik het artikel goed had gelezen).

In eerste instantie riep de titel van het artikel veel begrip bij mij op. Ik dacht meteen aan een soort schuldhulpverlening, waarbij naast het betalen van de rekeningen en het geven van een budget, ook aandacht wordt besteed aan het vervolg. Echt een CDA onderwerp vond ik, waarbij dit zeker enorm van toepassing zou zijn, in een stad als Rotterdam. Helaas (niet omdat het geen CDA onderwerp is, want dat is het juist wel..)… de teleurstelling sloeg toe, na het lezen van de eerste alinea, waarin Jet Cramers van de Stichting Verantwoord het volgende zei:

“Schuldenaren zouden zelf zeggenschap moeten houden over hun budget, in plaats van leefgeld te krijgen van de hulpverlening”. Zij noemt deze vorm van hulp niet constructief."

Dat schuldenaren niets leren van het feit dat ze een bepaald budget krijgen en daarvan moeten rondkomen, vind ik persoonlijk echt onzin. Ze leren wel degelijk wat. Ze leren om te gaan met het budget dat ze krijgen, terwijl tegelijkertijd wel hun rekeningen worden betaald. Wanneer ze dan hun schulden op een rijtje hebben, zijn ze gewend met minder rond te komen en hebben ze in de tussentijd ook geleerd om netjes hun rekeningen te betalen. Een vervolgtraject zou kunnen zijn dat je ze langzaam aan leert steeds meer zelf te gaan doen en het besef te krijgen wat er allemaal betaald dient te worden en waaraan voldaan moet worden. Dit doet de NvVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet) al en zij zijn er ook voor om iemand zo snel mogelijk zeggenschap te geven over het eigen budget, mits de situatie dit uiteraard toelaat.

Als je goed tussen de regels door leest, kun je lezen dat ze eigenlijk probeert de verantwoordelijk te verleggen. Zoals ze zelf ook aangeeft in het artikel, verwacht zij dat de grote golf met aanmeldingen nog moet komen, omdat in september de schoolverlaters er ook nog eens bijkomen (ik denk dat die groep mensen juist al geweest is, omdat zij allemaal eind juni, begin juli afstuderen en dan niet gaan wachten tot september, maar dat terzijde. Daarnaast is het ook nog zo dat 80% van de mensen gemiddeld anderhalf jaar aanmodderen alvorens zij zich melden). Zij is bang voor de lange wachtlijsten die gaan onstaan, omdat ze simpelweg de capaciteit niet hebben om die golf op te vangen. In plaats dat ze dan pleit voor meer medewerkers, geld, subsidie of wat voor vorm dan ook, waarbij ze de “de grote golf” wel aan kan!!! Gemeentes en overheden zullen hierin moeten participeren en er zullen meer medewerkers moeten worden aangenomen, maar met de verantwoordelijkheid verschuiven los je de problemen niet op.

Zij zal goed kunnen aangeven wat haar verwachting is in de schuldhulpverlening en wat ervoor nodig is om deze mensen op te kunnen vangen. Ze kan dit dan ook goed beargumenteren lijkt me, want het is haar vak en de realiteit van vandaag de dag.
Doe dit dan en maak je hard voor (financiele) steun of participatie van overheden, samenwerkingen etc., zodat je de vraag wél aan kunt, maar ga niet proberen de verantwoordelijkheid te verleggen om zo je eigen hachje te redden. Je moet het hachje van de schuldenaar redden. Dat doe je door hem/haar zo goed mogelijk te helpen en in ieder geval te zorgen dat hij/zij zijn/haar schuldeisers (worden) betaald, want die zitten ook op hun geld te wachten. Ook zij hebben last van de economische crisis! Mensen zo snel mogelijk zeggenschap geven over hun eigen budget, maar wel op een verantwoorde wijze.

Het is te hopen dat ze haar insteek op een andere wijze zal doen en tot de conclusie komt dat haar uitlatingen in de media wel iets te kort door de bocht zijn. Zoek de samenwerking met gemeentes, overheden en de NvVK en probeer samen tot een oplossing te komen in plaats van je handen er vanaf te trekken!

Met vriendelijke groet,

Alex Hallema

Geen opmerkingen: