vrijdag 17 juli 2009

LSD krijgt ook afdeling in Hoogvliet

De nieuwe partij Liberaal Sociaal Democraten (LSD) krijgt ook een afdeling in de deelgemeente Hoogvliet. De LSD is een initiatief van onder meer voormalig Leefbaar Rotterdam deelraadslid Johan Soyer uit Prins Alexander. Hij stapte eerder dit jaar uit de fractie uit onvrede over het optreden van zijn partij. Soyer had zich aangesloten bij deelraadslid Danny Sombeek, die uit Leefbaar in Charlois was gestapt.

In Hoogvliet gaat de uit de PvdA vertrokken Sahin Unal (21) een afdeling oprichten. Unal was afdelingsvoorzitter bij de PvdA. Volgens hem was er bij de partij weinig plek voor een eigen mening (ik hoor niets nieuws!). Unal; "Ik werk op een basisschool en merk bijvoorbeeld dat kinderen thuis niet ontbijten (ik hoor nog steeds niets nieuws!). Dat vind ik belangrijk om aan te kaarten. Tot nu toe lukte dat niet. In de deelraad praten ze liever over de aanpak van hondenpoep." Wat, lukte dat niet?? Hoe is dat nou mogelijk?!!!

Mijn grote vraag is dan wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Er zat een fantastische wethouder in Rotterdam, Leonard Geluk, die letterlijk dezelfde uitspraken had en daar met 200% inzet zijn beleid op inzetten. Vreemd om nu te constateren dat Unal zich hier nu pas hard voor gaat maken.. Erg origineel is het niet! Erg veel vertrouwen in zijn vertegenwoordiging heb ik ook niet. Als je nu pas iets aankaart, waar al jaren aan gewerkt wordt door de vorige wethouder, dan heb je de afgelopen 5 jaar gewoon liggen slapen! Waar was zijn steun en inbreng de afgelopen jaren?? In plaats van een stap verder te gaan in deze kwestie en een stap in voorwaartse richting te doen, doet hij een sprint achteruit. Wil hij nou opnieuw het wiel uitvinden of wil hij soms pronken met andermans veren? In allebei de gevallen verdient hij weinig sympathie!

Dat hij bij de PvdA zijn zegje niet kon doen verbaast me enorm, de fractie bestaat toch niet uit maar een een handjevol leden?? Overigens doet de gemiddelde raadsvergadering (zowel in de deelgemeente als in de gemeenteraad) dat wel vermoeden. Het gross van de leden van de grotere fracties voegen nooit wat toe in de raad. Ik mag hopen dat zij zich intern hebben kunnen uitspreken, want binnen de verschillende raden gebeurd dit vrijwel nooit.

Soms vraag ik me weleens af wat nou de toegevoegde waarde is van sommige raadsleden tijdens een raadsvergadering. Er zijn raadsleden (voornamelijk binnen de PvdA en Leefbaar), die ik de afgelopen jaren werkelijk nog nooit iets heb horen zeggen. Hebben zij geen mening soms of zijn ze het werkelijk altijd unaniem eens? Blijkbaar is het bezet houden van een stoel en voor de rest geen toegevoegde waarde hebben in de raadsvergadering genoeg om je vertegenwoordiger van de burger te mogen noemen.

Dan zijn kleinere fracties toch prettiger, want daar kan en mag iedereen zijn zegje doen, wat dan ook gebeurd binnen de raadsvergaderingen. Dit geeft mij overigens meteen nog een reden om gelukkig gestemd te zijn met het feit dat niet is ingestemd met het verkleinen van de deelraden en de gemeenteraad. Stel dat de kleinere partijen er niet meer waren geweest, dan waren de raadsvergaderingen meer gaan lijken op een één op één gesprek, dan op een serieuze raadsvergadering, waar we nog steeds de burgers vertegenwoordigen. Helaas lijken sommige raadsleden dit nog weleens uit ht oog te verliezen. Hoe kan je burgers vertegenwoordigen door nooit input op raadsvergadering te leveren/hebben?

Wellicht zegt dit meer over de kwantiteit, dan over de kwaliteit van de grotere fracties. Wellicht moet je je dan afvragen of deze fracties nog wel zo groot moeten blijven. Iets concreets toevoegen doet de meerderheid van de raadsleden niet en komt het over het algemeen op een handje vol mensen aan. Wellicht wordt het bij de komende verkiezingen eens tijd dat de kleinere fracties het gaan doen. Deze hebben tenslotte al jaren een hele steunfractie achter zich en hoeven dus niet meer allerlei kandidaten te ronselen om de lijsten een beetje vol te krijgen. De huidige grote partijen moeten dit wel en dat zie je simpelweg terug in de raadsvergaderingen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Jij bent een genie, kan je wel zo over dhr. Unal praten, maar als jij wist dat er kinderen zijn die 's ochtends niet ontbijten en er niks aan doet heb ik meer syphatie voor meneertje Unal dan jou. Makkelijk he mensen zwart maken