woensdag 9 september 2009

CDJA maakt zich zorgen over de toekomst van jongeren op de arbeidsmarkt




Na een erg geslaagde Politiek Café van het CDA Rotterdam eind maart over ‘Veiligheid’ met Barend Rombout, stond er, na het reces, weer een Politiek Café van het CDA Rotterdam op de agenda! Gisteravond hebben we gedebatteerd over het thema ‘Werkgelegenheid’. Als gastspreker hiervoor was Tweede Kamerlid Eddy van Hijum uitgenodigd.

Eddy van Hijum is momenteel in de Tweede Kamer de 1e woordvoerder van het CDA op het gebied van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie is te vinden op zijn persoonlijke website: www.eddyvanhijum.nl.

Het is een zeer interessante avond geweest, waarbij het CDJA ook de zorgen heeft geuit over de jongeren op de arbeidsmarkt. Wie gaat over 2 á 3 jaar de vergrijzing opvangen? Wordt daar op dit moment voldoende op geanticipeert?
Op dit moment moeten alle werkzoekenden (ook jongeren) zo snel mogelijk aan het werk geholpen worden. Doelstelling hierbij is om iemand de korste weg naar werk aan te bieden. Maar de vraag is daarbij (en dan doel ik voornamelijk op de jongeren), kan deze groep de vergrijzing op gaan vangen. Als we de jongeren die zich nu melden voor de bijstand zo snel mogelijk aan het werk willen hebben, maar daarbij de scholing vergeten, zijn deze jongeren nooit in staat om de grote klap over een paar jaar op te vangen. Als we deze jongeren niet een gedegen scholing aanbieden, kunnen ze simpelweg de vergrijzing niet opvangen.
Daarom zouden we veel meer moeten inzetten op beleid voor de langere termijn. Je ziet nu dat er voornamelijk gekeken wordt hoe we er voor kunnen zorgen dat in tijden van economische crisis (korte termijn) de problemen opgelost kunnen worden. Dit is echter niet de oplossing voor de langere termijn. Jongeren zullen eerst geschoold moeten worden, zodat ze over 2 á 3 jaar klaar zijn om de dan vrijgekomen plekken op te vangen.

Wellicht moeten we ook meer gaan kijken naar de langere termijn voor Nederland. Als je kijkt naar de afgelopen jaren zijn we al verschillende sectoren kwijt geraakt aan andere landen. Neem de hele elektronica industrie. Deze is volledig verhuist naar China. Het bankwezen is in een soort val geraakt en de ICT en callcenter achtige functies zitten in India. Op al deze gebieden konden we ons als Nederland onderscheiden, maar dat is nu simpelweg niet meer het geval. We moeten ons als Nederland afvragen waarop we ons de komende (tientallen) jaren op kunnen gaan onderscheiden. Wellicht is de duurzaamheid, innovatieve ontwikkelingen etc een mogelijkheid voor Nederland. Echter moeten we daar dan wel nú op in gaan spelen en niet wachten tot het moment daar is. Dit lijkt echter wel te gaan gebeuren met de vergrijzing of gaat Nederland hier vanaf nu verstandiger mee om?

Op Prinsjesdag zullen we allemaal te horen gaan krijgen waarop bezuinigd zal moeten gaan worden en wat de koers dus zal gaan zijn voor de komende jaren. Laten we hopen dat men hierbij rekening houdt met de vergrijzing. De jongeren hebben immers de toekomst!

Geen opmerkingen: