vrijdag 10 juli 2009

Iedereen kan en/of mag ondernemer worden

Er zijn verschillende politici die zich afvragen of het nou wel zo goed is voor de ondernemerswereld, dat iedereen maar gewoon ondernemer kan worden. Specifieke diploma’s zijn niet meer nodig en er ontstaat een soort branchevervaging.

Dominic Schrijer, wethouder in Rotterdam (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid, PvdA) stelt dat men te makkelijk een eigen onderneming kan en mag starten. Hiermee doelt hij voornamelijk op de afgelopen gebeurtenissen in de taxibranche in Amsterdam.
Hij stelt dat de problemen overal spelen. Hij zegt dat te weten, omdat hij lid is van de landelijke stuurgroep interventieteams. Dat is een groep waarin onder meer gemeenten, Belastingdienst en UWV samenwerken om zwart werk, misstanden op de werkvloer en illegale arbeid aan te pakken. ‘We zien een patroon.’

Natuurlijk komen dit soort zaken overal voor, ook in Rotterdam, maar ligt de oorzaak nu bij het feit dat je te makkelijk een taxibedrijf kunt beginnen of is er wellicht iets mis met het gedrag van de taxichauffeur.

Ook ondernemers die speciaal geschoold zijn om een eigen onderneming te starten kunnen en gaan ten onder. Dat is niet gerelateerd aan zwart werken of illegale arbeid. Sterker nog, ik denk dat iemand die ook nog eens geschoold is in het ondernemen alleen maar beter weet hoe hij/zij “oneerlijk” moet ondernemen.
Daarnaast is het in een huidige economisch slechte tijd niet verstandig om eigen ondernemerschap tegen te houden en weer opnieuw te reguleren. Wanneer iemand niet geschikt blijkt te zijn voor het ondernemerschap, zal dit snel genoeg blijken uit de resultaten van de onderneming.

Overigens zijn er binnen de groep Rotterdammers die hun baan dreigen te verliezen of al kwijt zijn een flink aantal potentiële ondernemers. In plaats dat ze een WW uitkering aanvragen en de Rotterdamse gemeente geld kosten hebben ze het lef en de moed om voor zichzelf te beginnen. Het enige dat het WERKbedrijf dient te doen is hen in de beginfase ondersteunen met het opzetten van het bedrijf, daarna zijn ze weg bij het UWV.

Dit zou toch in lijn moeten liggen met de plannen van het huidige College, waarin alles wordt gedaan om mensen aan het werk te houden. Bijzonder om te constateren dat de wethouder met zulke demotiverende uitspraken en oplossingen komt. Dit in een tijd dat alle zeilen bijgezet moeten worden en de Rotterdammer vertrouwen moet krijgen. Overigens blijkt wel dat de wethouder oplossingen aandraagt die op los zand gebaseerd zijn, want zowel MKB Nederland, als het Ministerie van Economische Zaken spreken hem in alle toonaarden tegen.

Ik wil mij toevoegen aan dat rijtje, want ik vind het getuigen van moed en lef als je in de huidige tijd voor jezelf durft te beginnen in plaats van je handje op komen houden bij de gemeente. De wethouder zou moeten opkomen voor degenen die wel graag willen en daar hard voor werken. Ondernemen is risico’s nemen en dat nemen deze mensen tenminste! En ja, ook ik vind zo’n geval in de taxi niet kunnen, maar daar zullen gepaste maatregelen voor genomen moeten worden, zo ook voor de problemen in Rotterdam, zoals de wethouder stelt, maar niet met gebakken lucht!

Het is de meerderheid die wel serieus bezig is met ondernemen. Met de oplossingen van de wethouder zullen wéér de goeden onder de kwaden lijden. In Nederland zijn we altijd bezig met het maken van regels als het fout gaat, maar die regels worden dan wel zo opgesteld dat het op de kwaden nagenoeg geen effect heeft en voor de goeden bijna onmogelijk wordt gemaakt. Dit zie je terug in de oplossing van de wethouder, die met extra diploma’s probeert het zwart werken tegen te gaan. Gebakken lucht! Als er boekhoudkundig onjuist wordt gehandeld zal de belastingdienst moeten optreden!!! Wellicht moeten de diensten beter aangestuurd worden????

Geen opmerkingen: