woensdag 8 juli 2009

Aantal politici deelgemeenten blijft gehandhaafd

CDJA Rotterdamis blij met de uitkomst van de raadsvergadering van 25 juni 2009
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 juni werd het voorstel “We kunnen zoveel beter” met betrekking tot de verbetering van de organisatie van het bestuur in Rotterdam en de wijziging van de deelgemeenteverordening 2002 besproken.

Het voorstel voor een efficiënter Rotterdams bestuur had instemming van de CDA-fractie op één punt na, namelijk het voorstel van het college om de deelraden te verkleinen en het aantal dagelijks bestuurders per deelgemeente te maximaliseren tot drie. Fractievoorzitter Karen Duys gaf in haar betoog aan dat het aantal deelraadsleden en bestuurders wat het CDA betreft gelijk kan blijven, want dat staat het beter besturen niet in de weg, maar maakt juist dat de gemeente beter bereikbaar wordt voor de Rotterdammers. “Een goed bestuur moet dichtbij de Rotterdammers staan, slagvaardig op zaken kunnen reageren en dat resultaat moet zichtbaar zijn op straat. Vermindering van het aantal deelraadpolitici leidt niet tot het beter besturen van de stad. Kleine partijen maken op deze manier bijna geen kans meer om een raadszetel te bemachtigen. Dit komt de democratie niet ten goede. Het verminderen van het aantal politici in de deelgemeenteraden is een symboolmaatregel die niet leidt tot verbetering van het totale stadsbestuur”.

Ook het CDJA Rotterdam steunde de fractie hierin. Ook wij (Rob Snijders en Alex Hallema) hebben ons veel bezig gehouden met dit stuk. Geregeld zijn we bij besprekingen geweest met de fractie om over een verbetering van de organisatie te praten. Daarin hebben we de bovengenoemde punten uitvoerig de revue laten passeren en hebben we onze stem als Rotterdamse Jongeren ook uitvoerig laten horen. Wij zijn blij om te lezen dat ook onze kritiek is meegenomen in de fractie en haar debatten.

De raad stemde in met het voorstel in met het voorstel tot hervorming van het deelgemeentebestel, maar het belangrijkste punt, een vermindering van het aantal politici in de deelgemeente haalde het niet. CDA, Groenlinks, D’66 Christen Unie en een meerderheid van de PvdA gaven aan dat het aantal deelraadsleden en dagelijks bestuurders moet worden gehandhaafd. Dit was voor het CDJA Rotterdam het grootste knelpunt! We zijn gehoord!!!!

Geen opmerkingen: