maandag 7 juni 2010

Bijdrage bespreking coalitieakkoord Hoogvliet

Voorzitter, allereerst een compliment aan de nieuwe coalitie vanwege het feit dat Okénomie uitgevoerd gaat worden, zoals dat in basis de bedoeling is geweest. Hiermee wordt naar onze mening recht gedaan aan het doel en de intentie van deze motie.

Voorzitter, de CDA fractie heeft gemengde gevoelens bij het coalitieakkoord. Wij kunnen ons inhoudelijk op veel zaken vinden in de tekst die ons nu voorligt en dat is niet vreemd. Tijdens de eerste coalitieonderhandelingen heeft de CDA fractie een tekst aangeleverd, welke als basis kon dienen voor verdere inhoudelijke onderhandelingen. Tot onze grote verbazing is het grotendeels diezelfde tekst die u nu allen voor u heeft liggen. Het is dan ook vanuit dat oogpunt op zijn zachts gezegd jammer dat wij geen deelname hebben in de coalitie.
Anderzijds brengt dat ook een gevolg met zich mee. Tijdens deze onderhandelingen misten wij de inbreng van onder andere Leefbaar Hoogvliet. Deze inbreng en daarbij dus ook de visie missen wij nog steeds. Wat wij daarbij nog veel meer missen is de inbreng van de PvdA en daar hadden wij toch echt meer van verwacht.
De tekst die de CDA fractie toen aangeleverd heeft, moest een basis vormen om zaken als bezuinigingen en dergelijken nog concreter te maken, maar zoals u allen inmiddels weet zijn wij daar helaas niet meer aan toegekomen.

Gezien de onderhandelingen van de afgelopen maanden en het feit dat alleen Nieuw Hoogvliet concrete inbreng heeft gehad in het coalitieakkoord is duidelijk dat het DB nog niet voldoende inzicht heeft over wat er allemaal speelt. Rekening houdend met de komende bezuinigingen en hetgeen dit jaar nog bij ongewijzigd beleid moet worden versleuteld is dit akkoord wel heel verkwistend.
De grote vraag is dan ook waar het DB op denkt te gaan bezuinigen?
Tijdens de campagne werd van alles beloofd, maar was dat reëel?
Er moet meer worden geluisterd naar de bewoners en wat bewoners wensen, moet worden gehonoreerd. Maar wie wordt er teleurgesteld? Wie en wat moet er worden ingeleverd? Die inhoudelijke slag zien we in dit akkoord niet terug.

Dat er de komende periode ingezet moet worden op communicatie is voor alle fracties een helder punt denk ik, maar als wij dan lezen dat de politiesterkte niet mag afnemen en dat de klassieke wijkagent terug moet komen, dan zijn wij wel erg benieuwd naar de communicatie hierover, want daar gaan wij helemaal niet over. Hier wordt dus, net als in de campagne, iets beloofd wat wederom niet reeel en haalbaar is.

Vervolgens lezen we, dat het sociale vangnet voor afhankelijke mensen zo veel mogelijk in stand wordt gehouden. Afhankelijk waarvan en wat is dan zo veel mogelijk? De CDA fractie is namelijk van mening dat het een noodzaak is om het sociale vangnet in stand te houden.
Voortdurende aandacht voor toegankelijkheid en kwaliteit van maatschappelijke dienstverlening door vraagwijzer e.d. moet blijven. Voortdurende aandacht? In stand houden en optimaliseren zou de CDA fractie willen zeggen.
Uitgangspunt wordt dat de middelen gebruikt worden voor de Hoogvlieters die gebaat zijn bij de welzijnsfunctie, maar wie gaat dat dan bepalen? En is dit dan vraaggericht of aanbodgericht?
Het Ruigeplaatbos en het Arboretum moeten worden gepromoot. Mee eens, maar de CDA fractie is wel van mening dat dit eerst geoptimaliseerd dient te worden en daarna pas kan worden gepromoot.
Er word ook gesproken over Kunst en Cultuur. Welliswaar heel kort en waar we zeker vanuit de PvdA zijde meer inbreng hadden verwacht, maar Kunst en Cultuur wordt bevordert en krijgt extra aandacht. Met welke gelden gaat dit dan gebeuren?
Er wordt geinvesteerd in opvoedingsonderwijs. Wij gaan niet over onderwijs, dus je kunt hier niet in investeren.
De coalitie gaat onderzoeken of CtC, JKZ en de Brede School de kinderen kunnen begeleiden. Nou loop ik pas een aantal jaren mee, maar ook ik heb in diejaren geleerd dat onderzoeken in de meeste gevallen schrappen betekent. De CDA fractie hoopt in ieder geval van harte dat dit niet het geval is en dat de huidige coalitie daar écht wat anders mee bedoeld.
De motie aangaande het behoud van schooltuintjes gaat uitgevoerd worden. Tegen welke kosten gaat dit dan gebeuren en wat wordt er voor geschrapt?
Zo zijn er tal van zaken die niet echt concreet gemaakt zijn en daardoor vaag en algemeen blijven en waardoor wij dit akkoord dus heel verkwistend vinden. Ook staan er tal van tegenspraken en tekstuele onjuistheden in, zoals deze. Op pagina 4 helemaal onderaan wordt gesproken over een groenvisie, welke afhankelijk van de financiele middelen ontwikkeld zal gaan worden. Sinds wanneer heb je geld nodig om een visie te ontwikkelen? Je hebt pas geld nodig wanneer je uitvoering aan deze visie gaat geven.

Gelukkig heeft het oude DB 16,7 miljoen euro extra binnengehaald, waardoor er een aantal projecten zijn veiliggesteld.
Ondanks dat, staat dit DB voor een hele grote uitdaging. Er zijn verwachtingen gewekt terwijl de komende tijd 2,6 miljoen euro zal moeten worden bezuinigd. Dat is een zware taak. En sommige portefeuillehouders staan voor een meer dan zware taak gezien de portefeuilleverdeling. De portefeuille van mevrouw Bekker is zowel geestelijk als fysiek enorm zwaar. Alle externe bijeenkomsten met bewoners vallen binnen haar portefeuille. Een waarschuwing is hierbij op z'n plaats. Daarbij verbaast het de CDA fractie dat ze de afgelopen week in de Botlek heeft moeten lezen, in een interview met mevrouw Bekker, dat ze de gewenste “harde” portefeuilles heeft gekregen en dat ze sport er maar bij gaat doen. Een zorgelijke en bijzondere uitspraak voor de toekomst van de sport in Hoogvliet. Wij dachten dat de de PvdA zich altijd zo heeft willen profileren als partij die zich zo begaan weet met sport en daar past een dergelijke uitspraak niet bij. Wij hopen dat het hier een interpretatiefout is van de betreffende verslaggever. Het bevestigd overigens wel dat onze waarschuwing van zojuist een terechte is.

Maar goed, dit DB is, naar wij mogen aannemen, in goed onderling overleg tot stand gekomen.
De kiezer heeft gekozen, deze coalitie is gevormd en het nieuwe DB is zojuist benoemd. De CDA fractie wenst u dan ook veel wijsheid, gezondheid en doorzettingsvermogen toe.

Geen opmerkingen: