vrijdag 9 juli 2010

Bijdrage CDA Hoogvliet bij behandeling voorjaarsnota

Voorzitter, allereerst wil ik het DB bedanken voor de beantwoording van de vragen op dinsdag. Met de antwoorden van het DB zijn alleen niet alle vragen beantwoord.


Daarom geven we onze reactie en stellen we nog een aantal vragen.


De voorjaarsnota vermeld beleidsinhoudelijke afwijkingen
 t.o.v. de begroting plus wijzigingen van de begroting.


Het DB meldt dat de twee ton personeelskosten versleuteld wordt als indirecte kosten bij de diverse posten. Dit wordt gecompenseerd met de algemene reserve en deze onttrekking is dan een beslispunt. Het gaat dan over 182.955,-. Waar komt het verschil van 17.045,- dan vandaan?


De procedure rond de Koekoek, Kieviet en Karekiet verdient geen pluim. Het DB neemt een besluit omtrent inrichting van het woonerf, bezoekt het gebied en legt de raad een voorstel voor waar geen DB-besluit aan ten grondslag ligt.
Sterker nog, het DB stelt de raad voor het DB op te dragen een visie te ontwikkelen.
Vervolgens wordt het eerder door het DB genomen besluit ingetrokken en wordt de secretaris gevraagd de volgende week het informeel genomen DB-besluit te laten bekrachtigen. Dit is nou een klassiek voorbeeld van goochelen met een gewenste uitkomst.
Want uiteindelijk is de opdracht van de raad veranderd in een achteraf genomen besluit van het DB.


Voorzitter, geacht DB, een dergelijke werkwijze overkomt ons hopelijk maar eenmaal.

We weten nu in ieder geval dat we in de toekomst wel heel alert moeten zijn met dergelijke streken.


De kosten voor baggeren lopen behoorlijk op. De portefeuillehouder heeft opdracht gekregen om zorgvuldig met bagger om te gaan en naar alternatieve oplossingen te zoeken om de kosten terug te dringen. Zoals bijvoorbeeld het aanleggen van natuurlijke oevers en het slib op de kant leggen. Bij de kaderbrief van vorig jaar heeft de CDA fractie al aangedrongen op een efficientere en kostenvriendelijkere manier om om te gaan met bagger.
Heeft het DB hier naar gekeken en wat voor maatregelen, behalve meer betalen, heeft het DB op het oog? Het groot onderhoud wordt iedere keer weer niet gereserveerd.
Het is dus steeds achter de feiten aanlopen, zo ook weer in deze nota. Wat gaat het DB hier nu mee doen?


Het project Beemd heeft een overschrijding van 61.183,- door vergroting van de oppervlakte, door kolken en communicatie. Meer bewonersvragen leidt tot hogere kosten. Betekent dat dat de bewoners niet voldoende zijn ingelicht? Als antwoord op de technische vraag hoe hoog het bedrag voor communicatie is kon geen antwoord worden gegeven. De COR heeft aangegeven juist op dit punt een goede financiële boekhouding te hanteren, zodat de kosten toegeschreven kunnen worden aan de diverse onderwerpen. Is inmiddels al bekend wat de communicatiekosten zijn?


Communicatie is een groot goed. Dat weten alle fracties en het is meerdere malen onderwerp van discussie geweest in deze raad. De bewoner moet goed worden ingelicht.

De herbestrating van het Arubaplein is opgeschort en de communicatie hierover volgt begin 2011 als de plannen starten.De bewoners weten dat er plannen zijn en zijn in afwachting van de start. Het zou het DB sieren om de bewoners tijdig en dan bedoelen we als bekend is dat de plannen opschuiven, de bewoners in te lichten. Juist dit DB zal de communicatie verbeteren, begin daar dan meteen mee. Is het DB van plan om de bewoners zo snel mogelijk van het uitstel op de hoogte te brengen?


Gevraagd wordt in te stemmen met het onttrekken van 150.000,- aan de bestemmingsreserve Wegen in verband met de reconstructie van de Steenhouwer-/Suikerbakkerstraat. Dit bedrag is nodig in het geval dat een stedelijke aanvraag wordt toegekend. De voorjaarsnota vermeld beleidsinhoudelijke afwijkingen t.o.v. de begroting plus wijzigingen van de begroting. Als we rekening gaan houden met in het geval dat dan kan er nog wel meer worden begroot. Zolang niet zeker is dat dit bedrag nodig is kan het gewoon een bestemmingsreserve blijven.

Daarnaast hebben we in de raad afgesproken om als deelgemeente niet meer op te draaien voor onderhoud aan wegen. Onderhoud van wegen maakt geen deel uit van het deelgemeentefonds en hoort door te stad te worden gefinancierd. Hiertoe is vorig jaar een motie raadsbreed aangenomen. Gaat het DB hier nu ook uitvoering aan geven?


De aangenomen motie over het behoud van de NME geldt nog steeds.
Daarin werd aangegeven om de educatie in wat voor vorm dan ook en door wie dan ook overeind te houden. We vragen daarom met klem deze motie op een slimme manier uit te voeren, zodat er niet nog eens extra op SenR moet worden bezuinigd.
Stichting de Ark heeft vandaag de natuurspeelplaats overgedragen. Het is begrijpelijk dat het DB nog niet alles heeft geregeld, maar om nu te zeggen dat er geen intenties zijn om hier financiën voor uit te trekken, maar dit te laten liggen tot 2011 gaat de CDA-fractie te ver.
In de beantwoording geeft het DB aan in gesprek te zijn met een partij die dit zonder deelgemeentelijk geld zou willen doen. Als we bedenken dat de NME wordt bezuinigd, maar de educatie overeind gehouden moet worden dan ligt hier een schone taak voor het DB om een combinatie te maken. Gebruik de natuurspeeltuin eveneens voor educatie dan sla je twee vliegen in één klap. Stichting Ark, natuurspeeltuin overeind houden. Hierbij dient het CDA de motie Natuurspeelplaats en educatie in.


Tot slot voorzitter, vind de CDA fractie de toelichting bij de betreffende onderwerpen erg mager. Bij bijna elke programma en vervolgens subprogramma wordt aangegeven dat er geen begrotingswijzigingen zijn, behalve de indirecte lasten. Waar bestaan die dan uit?
Ook daar is totaal geen toelichting op. De CDA fractie zou graag nog zien, waar steeds die wijzigingen uit bestaan.


Tot zover de bijdrage van het CDA voorzitter!

Geen opmerkingen: